Marka Tescili Nasıl Yapılır ?

Marka Tescili Nedir?

Marka Tecili; Bir ticari ünvanın marka olarak tescillenmesi için koşul olan işaretler, logolar, isimler bir sürü kontrolden geçtikten sonra ticari bir unvan olmaya hak kazanmakta ve bu ismin sahiplerine bir hayli konuda savunma sağlayabilmektedir. Tescil işlemi yapılırken izlenmesi şart olan bir dizi prosedür vardır. Marka tescili nedir? ve nasıl yapılır sorusunun cevabını en açık şekliyle sizler için hazırladığımız yazımızda bulabilirsiniz.

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Marka tescili takriben olarak 10-12 ay sürmekte olan bir işlemler silsilesidir. En baştan tescil vesikasının teslimi evresine kadar ciddiye alınması şart olan ve ciddiyetle izlemesi şart olan bu işlemler bütününün ehil ellere teslim edilmesi en uygun yoldur.

Marka Tescil Müracatı Nereye Yapılır

Marka tescil müracatı Türkiye’de Marka Tescil Başvurusu Türk Patent Enstitüsü (TPE) ne direk olarak hak sahibi tarafından veya tayin ettiği marka vekili tarafından yapılır.

Marka Tescil Red Nedenleri

Marka tescilinde pek çok yazışma ve işlem mevcuttur. Rastgele bir itiraz veya red ile karşılaşmayan bir markanın bile işlemlerinin izlemesi için özel ehemmiyet ve ihtisas gerektiği dikkate alınırsa markanın reddedilmesi veya duyuru evresinde karşı çıkılması vaziyetinde profesyonel yardıma ihtiyaç duyulacağı aşikardır. Bu yüzden marka tescili ve marka tescili konusunda tüm işlemlerin profesyonel vekiller aracılığıyla yürütülmesi çok önemlidir.

Marka tescil red nedenleri hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın..

Marka Tescil Aşamaları

Başvuru

araştırma neticeninde markanın müsait olduğunun belirlenmesinin hemen peşinden kullanmayı arzuladığımız sektörlerde markanın tescil talebinde bulunmasıdır.

İnceleme

Başvurunun Türk Patent Enstitüsü uzmanları tarafından tescil edilip edilmeyeceğinin sorgulanması dönemidir. Burada 556 sayılı KHK 7. maddesi uyarınca yapılan inceleme ile bir kelimenin marka oma niteliği taşıyıp taşmadığı karara bağlanmaktadır. Bu inceleme nihayetinde marka ya yabul edilip duyuruya açılacak veyahut kabul görmeyerek red edilir.

Duyuru

İnceleme nihayetinde markanın 3 ay müddetle Resmi Markalar Bülteni’nde 3. şahısların itirazına açıldığı dönemdir. Bu dönem içerisinde marka tamamiyle savunmasızdır ve herkes markaya karşı çıkma hakkına sahiptir.

Kabul

İlan dönemi içerisinde markaya itiraz gelmemesi halinde tescilin son evresidir. Türk Patent Enstitüsü markaya ait kabul kararını tertip eder ve doküman tertip edebilmesi için tescil harcının yatırılması ister. İsteyen tescil harcı beraberinde istenen diğer eksik evraklar bitirerek T.P.E.’ne sunulur.

Belge

Türk Patent Enstitüsü yukarıda sıralı tüm evrelerin sonunda tescil belgesini tertip eder ve tarafımıza gönderir.





1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (28 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...